Betaalbare kwaliteit op het gebied van hulpmiddelen.

Hoe gevaarlijk is een scootmobiel nu werkelijk?

Het dramatische stint ongeluk van vorige maand in Oss heeft veel discussie opgeleverd. Niet alleen de stints (elektrische bakfietsen) zouden gevaarlijk zijn, maar ook het rijden op een scootmobiel zou risicovol zijn zeggen de Volkskrant en Radar. Omdat wij steeds vaker de vraag krijgen of scootmobielen wel veilig zijn geven we in het blog van vandaag tekst en uitleg. Hoe gevaarlijk is zo’n scootmobiel nu eigenlijk?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het verkeer wordt alsmaar drukker. Net als met elektrische fietsen zie je door het toegenomen gebruik van scootmobielen steeds vaker ongelukken met dit vervoermiddel.

Dat het drukker wordt is echter niet de enige reden. De besturing van de voertuigen is mogelijk ook te ingewikkeld voor veel mensen melden verschillende instanties. Dit baseren ze op het vrij hoge aantal eenzijdige ongevallen dat gemeten is in de afgelopen jaren.

Wennen aan de besturingHoe gevaarlijk is een scootmobiel?

Het valt wel mee als u er aan gewend bent, maar als u van een fiets op een scootmobiel stapt kan het even onwennig zijn. Dat er zoveel eenzijdige ongelukken voor komen wijten deskundigen aan de “ingewikkelde” besturing.

Het is een gevaarlijk voertuig omdat de besturing onnatuurlijk is. Mensen zijn gewend van het fietsen om te knijpen als ze willen remmen. Hierop geef je juist gas.‘ Aldus een rij-instructeur.

Begeleiding & advies

De afgelopen zes jaar is het aantal ongelukken met scootmobielen gestegen. Deze stijging is volgens ons nader te verklaren: ongeveer zes jaar geleden is de verkoop van scootmobielen in de particuliere sector enorm toegenomen. Er zijn veel meer winkels bijgekomen die ze verkopen.

U bent zelf waarschijnlijk niet bekend met een scootmobiel wanneer u voor het eerst een aanschaft. Daarom zou een verkoper de morele plicht moeten hebben om een aantal dingen te onderzoeken voordat hij overgaat tot een aanbeveling.

Door middel van een aantal vragen kunnen wij een inschatting maken van welke scootmobiel het best bij u en uw situatie past.

Waar letten wij op?

Is uw reactievermogen bijvoorbeeld nog voldoende scherp om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer? Op het juiste moment remmen, situaties inschatten en speciale handelingen kunnen uitvoeren zijn de basis van een deugdelijke verkeersdeelname. Een goede verkoper zal hier op letten bij een testrit.

Ook benadrukt deze hoe belangrijk het is om het knijpreflex onder controle te krijgen. En u helpen dit met een aantal tips goed onder controle te krijgen. Zoals eerder in deze blog gezegd is dit erg belangrijk om te voorkomen dat u in penibele situaties de verkeerde handelingen verricht. Met alle desastreuze gevolgen van dien…

Bij Heeroma Zorgwinkel wordt gelet op die aspecten en eventueel advies ingewonnen bij een ergotherapie, specialist of mensen die nog wel in staat zijn veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Een professioneel advies is erg belangrijk!

Uzelf bent de basis voor een veilige verkeersdeelnamescootmobiel gevaarlijk

Verder is het van belang dat de verkoper uw postuur en reactievermogen koppelt aan een scootmobiel van de juiste grootte en vermogen (snelheid). Na aanschaf van een scootmobiel kunt u ook 10 lessen krijgen van een ergotherapeut. In de meeste gevallen wordt dit gewoon vergoed vanuit de zorgverzekering. Zo laat u zo min mogelijk over aan het toeval!

Ook is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Hier zorgt u voor met onze see me set (die eerder in dit blog al te zien was). Meer tips voor het rijden in de herfst vindt u in ons vorige blog.

Een scootmobiel kopen

Bij Heeroma Zorgwinkel wordt al jaren op de deze manier gewerkt. Men durft ook te zeggen dat het beter is om af te zien van aanschaf van een scootmobiel als het niet meer veilig lijkt. U en uw veiligheid staan bij ons centraal.

Uiteindelijk klinkt dit verhaal misschien enger dan het is: een scootmobiel is gewoon veilig en betrouwbaar. Het is een kwestie van kennis, oefening en voorlichting.

Gaat u dus vooral veilig en voorbereid op pad. Kom langs in onze winkel te Emmen of Meppel voor een vrijblijvend scootmobiel advies!